Chernobyl Tour-Reloaded

A blog a Csernobili katasztrófával,a lezárt zónával,és egy következő túráról szól.Kezdetben az első túránkról lesz egy kis beszámoló,majd az új túra szervezéséről.Ha valaki most utazna és kérdése van forduljon hozzám bizalommal!

Időjárás a Zónában

Visszaszámlálás

2014.03.17. 17:38 Digó

Csernobil robotjai

A Csernobili robotokról elég kevés információ van a köztudatban,ami van azt is máshol kell keresni.

 A Lunokhod program:

A Luna programban érte el először a Holdat egy szovjet űrszonda.A Lunokhodok tervezője Alexander Kemurdzhian,építője pedig a Lavochkin intézet volt. 1969 február 14-én indult az első Lunokhod 1A-t szállító küldetés,de nemsokkal a kilövés után felrobbant.A Luna 17 viszont már sikeresen startolt(1970.nov-17.én) és le is szállt a Holdon.

lunohod1.jpg

A Szovjetunió még egy Lunokhodot küldött fel 1973-ban,a harmadik fellövést 1977-re tervezték,de pénz hiány miatt törölték a fellövést.Érdekességként a Lunokhod 1 301napig üzemelt a Holdon,ezalatt 10 540métert mozgott,több mint 20 000képet küldött a Földre.Végső tartózkodási helyét azonban csak 2010 áprilisában találták meg.

STR-1:

A 86'-os Csernobili baleset után,az akkor már nyugdíjban lévő Alexander Kemurdzhian-t visszahívták hogy tervezzen két "Holdjárót" a tetőről való reaktor darabok eltávolítására.Kevesebb mint két hónap alatt készült el két darab Str-1-es(Special Mobile Robot)a Vniitransmash-nál,de nem váltak be,pár heti munka után üzemképtelenné váltak.

 

str-chernobyl-robot-.jpg

 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://chernobyl.blog.hu/api/trackback/id/tr535866458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása